fallback

Украинската гривна продължава да пропада

Валутата ни е подценена с 15-35%, посочват от централната банка

16:26 | 30.01.15 г. 6

Украинската гривна продължава пропадането си на фона на тежките размирици в източната част от страната, които засягат в последната година икономиката на европейската страна.

По време на търговията в петък гривната се търгува с лек спад от 0,09 на сто до 15,9075 за един долар.

По-рано тази седмица, във вторник, бе отчетено историческото дъно от 16,67 за долар. Това накара заместник-директора на главния икономическия отдел на Украинската централна банка Серхий Николайчук да посочи, че валутата е подценена с 15 до 35%.

"Степента, с която е подценен валутният пазар, е 15-35%. С други думи, ние запазваме равновесието въпреки отслабването на гривната", заяви той, цитиран от портала Zn.ua.

"Надяваме се, че ръководството на страната е добре запознато с необходимостта от реални реформаторски стъпки, които ще осигурят баланс както в бюджета, така и в енергийния сектор, за разлика от комбинацията от социални и популистки мерки и прехвърляне на данъчната тежест за малките и средните предприятия", добави той.

Украинската икономика продължава да се намира в тежка ситуация, след като брутният вътрешен продукт спадна със 7,5% в периода януари-ноември 2014 г. Годишната инфлацията в страната достигна 24,9%. Гривната пък поевтиня с над 50% от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
fallback